אזור היין יהודה - כינוי מקור /אפלסיון
לראשונה בישראל: מתן הכרה רשמית לאזור יין /אפלסיון . יצרני יין מהאזור הגאוגרפי של יהודה - קישור למפת אזור יהודה - יוכלו להשתמש בכינוי המקור "יהודה" ואזורי המשנה "הרי יהודה" ו"מורדות יהודה".
כינוי מקור מוגדר בחוק, כשם הגיאוגרפי של ארץ או אזור הכלול בשמו של מוצר ובא ללמד על מקורו ותכונותיו, כתוצר של אותה סביבה גאוגרפית. כינוי המקור הישראלי הראשון והיחיד שניתן עד עתה ב- 1968 היה "JAFFA" לתפוזים לימונים וכו'.
בשנת 2020 השלימה המועצה האזורית מטה יהודה בראשות ניב ויזל, יחד עם מועדון יקבי יהודה, מהלך פורץ דרך והיסטורי. לראשונה, הוכר אזור יין בישראל כאפלסיון (Appellation of Origin) (כינוי מקור), על-פי חוק, בדומה לאופן בו מוכרזים ומוגנים אזורי היין באירופה. שישה כינויי מקור ישראלים אושרו - אזור "יהודה" בכללותו ואזורי המשנה "הרי יהודה ו"מורדות יהודה", ככינוי מקור עבור יינות וגם המקבילות שלהן באנגלית.
כשנה קודם לכן בוצע בהצלחה החלק הראשון של התהליך, רישום סימן מסחר מאשר (Certification Mark) למועדון "יקבי יהודה", בהתאם לשיטה שבה מגינים על אזורי יין מוכרים ב"עולם החדש של היין". המהלך הושלם עם מתן ההכרה בשיטת ה"עולם הישן" – רישום כינוי מקור/ אפלסיון.
אזור היין יהודה מתהדר ביינות ייחודיים, שאיכותם נובעת בין השאר מהמקום הגיאוגרפי, סוג האדמה והאקלים, הגלומים יחדיו במילה הצרפתית "טרואר". מעתה, רשאים יצרני יין המשתייכים לאזור הגאוגרפי יהודה, לסמן על תוויות היין שלהם את אחד מכינויי המקור "יהודה", "הרי יהודה" ו"מורדות יהודה", ובתנאי שלפחות 85% מהענבים שביין הגיעו מאזור כינוי המקור שסומן. יצרנים מחוץ לאזור זה לא יוכלו לציין על גבי יינותיהם את שם כינויי המקור שאושרו.
עם בחינתן ואישורן של הבקשות לרשום כינויי המקור על ידי מחלקת סימני המסחר ברשות הפטנטים, הרשות המוסמכת לרישום כינויי מקור בישראל, בכוונת המועצה האזורית מטה יהודה להגיש כעת בקשות לרישום כינויי המקור באופן בינלאומי במסגרת אמנת ליסבון, אשר חברות בה כיום 30 מדינות כולל ישראל.
לדברי ניב ויזל, ראש המועצה האזורית מטה יהודה: "היקבים בכלל והיינות בפרט המיוצרים במטה יהודה הנם בעלי שם בזכות איכותם וכעת קיבלנו הכרה בכך. זוהי בשורה היסטורית וגאווה מקומית וישראלית שתיתן חותם איכות ליינות השונים שמיוצרים באזור יהודה. ההישג הזה לא היה מתאפשר ללא תמיכתם של היקבים עצמם, עבודתם הנמרצת של אנשי מחלקת התיירות של המועצה - יועץ התיירות של המועצה מר ברק כץ ומנהלת מחלקת התיירות, רוני עירון, ובסיועו הצמוד של עו"ד עידן בר אולפן (המתמחה בנושא חוקי ההגנה בתחום אזורי יין ומוצרים מוגנים נוספים ומחבר הספר "הגנה אזורית") שעמדו מאחורי קידומו של התהליך כולו ואני מבקש להודות לכל מי שסייע בידינו במהלך זה והביא אותנו לתוצאה המרגשת".
החל מראשית שנת 2023, החלו להופיע על בקבוקי יין של יקבים מהאזור, שמות האפלסיון ו/או הלוגו, לאחר שהוועדה המקצועית אשר מונתה החלה בפעולתה לאישור סימון תוויות היין.
לכתבה נוספת מערוץ i24 לחצו כאן >