בית ילין מסמל את היציאה מחומות העיר העתיקה בירושלים בשלהי המאה ה- 19
לתלמידי בית -ספר כגון :חפש את המטמון בנחלת ילין , או פעילויות חקר בעקבות מסמכים נדירים אותנטיים המספרים את סיפור רכישת הנחלה
רותי ארבל / חמדה סטרנפילד -נהרי 02-5345443
לבאים בכביש 1 מתל אביב לירושלים נוסעים לכיוון ירושלים ,יוצאים ימינה במחלף מוצא ובצומת פונים שמאלה , נסיעה כ- 400 מטרים פונים שמאלה עוברים בתוך מנהרה מתחת לכביש מס' 1 ופונים שמאלה לכיוון ת"א , נסיעה כ-350 מ' פונים ימינה לחניית בית ילין
על הדרך לירושלים ישנו מקום קסום שמאחוריו סיפור מרתק ולא ידוע בית ילין ההיסטורי הוא פנינת נוף ארצישראלית ראשונית על כביש מס' 1.
הבית הראשון שנבנה במוצא בשנת 1890 והוא מסמל את ראשית ההתיישבות החקלאית בארץ ישראל , הבית נבנה ע"י יהושוע ילין בנו של דוד טביא ילין ,שרכש את הקרקע יחד עם חותנו יחזקאל יהודה בשנת 1860 ,יהושוע נשא לאישה את שרה בתו של יחזקאל יהודה כשהוא בן 13 ,הקרקע שנרכשה נמצאה סמוך למקום בו שכן הכפר הערבי קולוניה .זו תקופה שמציינת את יציאת אנשי הישוב הישן מחומות העיר העתיקה ,הקמתן של שכונות חדשות וראשיתן של חקלאות תעשיה ויזמות פרטית בארץ ישראל .
כאשר נסללה דרך עגלות מודרנית מיפו לירושלים ועברה סמוך לנחלתם , שבה היו שרידי מבנה ביזנטי עתיק , החליטו בני הזוג ילין בשנת 1871 לשפץ ולהפוך אותו לחאן דרכים, שישמש כתחנת מנוחה לשיירות סוחרים ועולי רגל יהודיים ,שנעו בדרכם מיפו לירושלים , כיום המבנה משמש כבית כנסת לתושבי האזור . כמו כן יהושע נטע במקום כרם ובוסתן , עסק בייצור רעפים ורכש אדמות נוספות במוצא . בשנת 1890 ילין בנה את ביתו הפרטי בנחלה ועבר להתגורר בו עם משפחתו .
בסוף המאה ה- 19 הגיעו ארבע משפחות אנשי העלייה הראשונה להתגורר בקרקעות שנרכשו ע"י ארגון בני ברית , במושבה שנוסדה והיא מוצא
בית ילין ננטש בשנות ה- 60 של המאה ה – 20, ובשנת 2006 המועצה לשימור אתרים בתמיכת בית ילין שיפצו את הבית , הוא מכיל 2 חדרים , עליית גג , חלל תת קרקעי גדול ששימש כרפת , ליד המבנה מצויה באר מים.
הבית מספר את סיפור המעשה החלוצי יהודי , על פי חזונו האישי של ילין , משמש מרכז מידע והדרכות לתולדות ההתיישבות במוצא ומרכז שדה חינוכי בתחומי החקלאות. צפייה בסרטון קצר המתאר את תולדות משפחת ילין , ביקור בבית הכנסת העתיק והמעיין .
במושבה מוצא, נולד מרדכי מקלף בנם של אריה ובתיה מקלף , במאורעות תרפ"ט פגעו ערביי הכפר קולוניה הסמוך למושבה מוצא, במשפחת מקלף ורצחו את רוב בני המשפחה , מרדכי מקלף ושני אחיו הצליחו להימלט בזמן הטבח, לימים עם קום המדינה היה מרדכי מקלף לרמטכ"ל ה- 3 של צה"ל כשהוא בן 32 בלבד .זכה לתואר הרמטכ"ל הצעיר ביותר, בתקופת כהונתו הורה לאריאל שרון להקים את חטיבה 101.
עין מקלף הסמוך לחאן דרכים ( בית הכנסת ) נקרא על שמו , זהו מעיין שכבה בתוך נקבה חצובה.
היא מושבה חקלאית לשעבר, ארבעה קילומטרים מערבית לירושלים סמוך לנחל שורק , נוסדה בשנת 1894 ע"י ארגון " בני ברית " ונקראה מוצא. הוקם כישוב חקלאי בודד על הדרך מירושלים ליפו סמוך לכפר הערבי קאלוניה – שימור שמו של הישוב הרומי " קולוניה אמאוס " , עם הקמת מושב עובדים מוצא עלית בשנת 1933 שונה שם המושבה למוצא תחתית , בשנת 1993 צורפה מוצא תחתית לירושלים .
הוא ישוב קהילתי עם אופי כפרי , מהווה מובלעת של מועצה אזורית מטה יהודה בין תחום השיפוט של עריית ירושלים לבין מועצה מקומית מבשרת ציון . מוצא עלית הוקמה בשנת 1933 ע"י בני מוצא תחתית ופועלים מירושלים , התפרנסו מגידול פרות לחליבה ובית הארחה לנופשים שנקרא " בית ארזה " .במלחמת העצמאות בשנת 1948 תושבי המושב פונו מביתם והמקום הפך למפקדת חטיבת עציוני , בית הבראה ארזה הפך לשמש כבית חולים שדה , עם סיום המלחמה תושבי מוצא עלית חזרו לביתם.
כיום זהו ישוב ולא מושב המונה כ- 800 תושבים העוסקים במקצועות חופשיים , הגישה לישוב היא דרך מבשרת ציון , במורד קטע הכביש המפותל " שבע אחיות ".
בשנת 1898 בנימין זאב הרצל ודוד וולפסון ביקרו בארץ ישראל וגם במוצא עלית ונטעו עצים סמוך לבית ההבראה ,, הרצל נטע עץ ארז שמסמל את חידוש ההתיישבות היהודית באזור יהודה .
תיירות " הלב הירוק " מועצה אזורית מטה יהודה