אנדרטת אלכסנדרוני – " הסיפור שלהם זו ההיסטוריה שלנו"
" קרבות אלה הם אלה שהצילו את ירושלים , אין ירושלים אין מדינה " ( בן גוריון )
"בקרבות לטרון נכשלנו בקרב אבל ניצחנו במערכה " ( שלמה שמיר , מפקד חיל האוויר )
מידע כללי :
איך מגיעים ? במערכת waze רושמים אנדרטת אלכסנדרוני , האנדרטה נמצאת סמוך למחלף לטרון. לבאים מהמרכז , נוסעים על כביש מס' 1 , המחלף לטרון יוצאים ימינה ושוב ימינה , ממשיכים בנסיעה לצומת " חטיבה שבע " ולקיבוץ נחשון – נווה שלום , יוצאים ימינה ובצומת פונים שמאלה ונוסעים מתחת לגשר לכיוון נווה שלום , כעבור כחצי ק"מ פונים שמאלה על פי השילוט לאנדרטת אלכסנדרוני .
לבאים ממערב , מצומת מסמיה נוסעים מזרחה על כביש מס' 3 לכיוון לטרון , חולפים על פני צומת נחשון וכעבור כ 2 ק"מ פונים ימינה לנווה שלום , ממשיכים בנסיעה עוד כחצי ק"מ ופונים שמאלה על פי השילוט לאנדרטת אלכסנדרוני .
סיפור מסלול – על גבעה הצופה אל מבצר משטרת לטרון ואל לבו של אתר יד לשריון , הוקמה אנדרטה לזכר לוחמי חטיבת אלכסנדרוני .לוחמים שנפלו בקרב לכיבוש לטרון בתש"ח .האנדרטה הוקמה ביוזמתה של עמותת חטיבת אלכסנדרוני , ובעזרתה של קק"ל שמימנה ומתחזקת את המקום , אלה גופים שהפכו את האנדרטה לאתר המושך אלפי אזרחים וחיילים במשך השנה ,תרומתה של האנדרטה היא בשימור המורשת של מלחמת העצמאות , מלחמה ארוכה , קשה ואכזרית שגבתה מעל 6000 קורבנות במלחמת קיום , שהבטיחה את הקמתה של מדינת ישראל.
" כאשר מסתכלים כיום על הנוף הפסטורלי והגבעות המיוערות , קשה לדמיין את הגבעות המסולעות החשופות , והשדות הבוערים בחמסין הלוהט , כאשר שתי פלוגות חשופות לאש תופת ולניסיונות ההסתערות הבלתי פוסקים של האויב , פלוגה א' על גבעה 314 , פלוגה ב' בעמק למרגלות לטרון " ( דברי תא"ל במיל' אשר לוי , מ"פ ב' מגדוד 32 של חטיבת אלכסנדרוני , בטקס אזכרה ללוחמי חטיבת אלכסנדרוני שהתקיימה ב- 30 במאי 2012 ליד האנדרטה )
האומן פסל סול בסקין , שהיה לוחם בחטיבה עיצב את לוח השמות שנמצא במקום .על האנדרטה שנמצאת באתר מתואר סיפור הקרב .
במלחמת העצמאות נעשו מספר ניסיונות שכשלו בניסיון לכבוש את מבצר משטרת לטרון וסביבתו , על מנת לפרוץ את הדרך לירושלים , רק לאחר שנמצאה "דרך בורמה " שעקפה את כביש לטרון , לא היה צורך בכיבוש משטרת לטרון ,והיא נשארה בשליטה ירדנית עד מלחמת ששת הימים .
האנדרטה ללוחמי גדוד 32 של חטיבת אלכסנדרוני , שנפלו בקרב לכיבוש לטרון עוצבה ותוכננה ע"י יהודה יהב ,
רקע על המקום – חטיבת אלכסנדרוני הייתה אחת מ 12 חטיבות שהוקמו ע"י ארגון ההגנה במלחמת העצמאות , והיוו את הכוח הלוחם של צה"ל. חטיבת אלכסנדרוני קיבלה את המספר 3 , היא הוקמה ב 1 בדצמבר 1947 ופעלה קרוב לשנתיים עד לפירוקה בקיץ 1949.
" לאחר מספר חודשים של מלחמה שנכפתה עלינו על ידי ערביי ארץ ישראל , פלשו חמישה צבאות ערביים מצוידים במיטב הנשק , עם טנקים תותחים מטוסים ב- 15 במאי 1948 לתחומי המדינה שזה הוכרזה , ומולם ניצב צה"ל שרק נולד , מצויד בנשק קל ונחות ומתוח עד קצה גבול יכולתו בכל החזיתות, גוש עציון כבר נפל , ירושלים הייתה נתונה במצור , משוועת לתגבורת , מזון ונשק ומותקפת ע"י הלגיון הירדני . לטרון הייתה המחסום העיקרי בדרך אל העיר , המשימה לכבוש את לטרון ולפרוץ את הדרך לירושלים הוטלה על טחיבה שבע שהוקמה רק שבוע לפני כן , והייתה העתודה היחידה של המטכ"ל . גדוד 32 הוותיק והמנוסה בפיקודו של צבי גרמן הוכפף לה כדי לתגבר אותה , ואכן עליו הוטלה המשימה העיקרית לכבוש את הכפר לטרון ואת מבצר המשטרה , חמש פעמים ניסו חטיבות מהמובחרות של צה"ל לכבוש את לטרון וכשלו. זה ממחיש את החשיבות העצומה שיוחסה למקום ולגורל ירושלים .רק במלחמת ששת הימים נכבשה לטרון ע"י חטיבה 4 בפיקוד משה יוטבת שהיה סגני בפלוגה ב'........תוך כדי הקרבות הקשים ולמרות הכישלונות הטקטיים האלה נפרצה דרך בורמה והוסר המצור מעל ירושלים , .....ללחימה נגד שני גדודי לגיון ערוכים ומחופרים בלטרון הגענו רק שתי פלוגות מגדוד 32 – פלוגה א' בפיקוד רם רון , פלוגה ב' בפיקודי ומחלקת חבלנים בפיקודו של עזרא איילון ...הקרב נמשך עד שעות הצהריים , מספר הנפגעים גדל והלך והתחמושת והמים אוזלים , בתנאים הקשים האלה באו לידי ביטוי רוח לחימה ודבקות במשימה , ויותר מכל רוח היחידה ואחוות הלוחמים שנבעו מחברות אמיצה של אנשים שגדלו יחד במושבות השרון ופתח תקווה , התחשלו בקרבות והאמינו בחבריהם ומפקדיהם .
רבים היו גילויי הגבורה וההקרבה באותו יום .....החבלן שלום טישלר , המ"כ שמחה פנחסי , ממחלקתו של אריק שרון שביוזמתם נשארו לחפות במקליעהם על נסיגת חבריהם , מרדכי דוצ'מינר , ניצול שואה שהתנדב לרוץ תחת אש תופת לאריק כדי להביא אליי נוקר מרגמה , שלושתם נפלו בקרב .....רוב אנשי הפלוגה הרוגים , פצועים ובין הפצועים אני ומרבית המפקדים.אמונים על מסורת צה"ל שלא משאירים לוחמים בשדה הקרב . ...נסיגה שבוצעה תחת אש קטלנית וניסיונות הסתערות של האויב , כשהבריאים והפצועים קל נושאים את הפצועים קשה ....54 לוחמים נפלו בקרב באותו היום , 48 מהם מפלוגה ב' וכן החבלנים שסופחו אליה .....רק ב-1949 לאחר חתימת הסכמי שביתת נשק , הובאו חללי הגדוד לקבורה בישראל , כולם פרט לשניים טמונים בקבר אחים בהר הרצל , שמותיהם חקוקים על אנדרטה זו יהי זכרם ברוך " ( מתוך הדברים שנאמרו בטקס אזכרה לחללי חטיבת אלכסנדרוני ע"י תא"ל (במיל) אשר לוי , היה מ"פ ב' בגדוד 32 של חטיבת אלכסנדרוני במלחמת העצמאות בתש"ח )
המלצות נוספות
יקבים :
אוכל - :
מבשלות בירה - :
אטרקציות - :