" אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים "( ד"ר סוס )
יד לפורצי הדרך לירושלים ולמגניה -אנדרטת הגבורה
מידע כללי :
מה עוד ?
האנדרטה יושבת על שטח ציבורי , אך דרך הגישה אליה נמצאת בשטח פרטי והדרך חסומה בשער , לא ניתן לעבור דרכו . לא מומלץ להגיע עד האנדרטה שמוצבת על מדרון (יש סכנה לדרדרת אבנים ). ממגרש החניה הליכה של שתי דקות עד לרחבה האליפטית , ממנה ניתן לעשות תצפית טובה על כביש מס' 1 והרי ירושלים ,וגם על האנדרטה הנמצאת כמה מטרים ממנה במעלה הגבעה
איך מגיעים?
מתל אביב לירושלים על כביש מס' 1 פונים ימינה לשואבה , בכיכר פונים שוב ימינה ונוסעים מתחת לגשר עד לכיכר , יוצאים ביציאה השנייה ( ימינה ) ונוסעים על שביל עפר עד לחנייה .
סיפור מסלול
האנדרטה עוצבה ע"י הפסלת הירושלמית נעמי הנריק , ונחנכה בטקס חגיגי שנערך ב15 במרס 1967 , בנוכחות ראש הממשלה ושר הביטחון לוי אשכול , לוחמים וותיקים מחטיבת הראל פלמ"ח , משתתפי מבצע נחשון , הרמטכ"ל יצחק רבין ואלוף פיקוד המרכז עוזי נרקיס , ובני משפחות שכולות .
רגע לפני מלחמת ששת הימים , באירוע חנוכת האנדרטה התייחס לוי אשכול לאנדרטה עצמה וציין כי " אנדרטה זו תעלה בלב כל הולך ובא בשערי ירושלים את זכר פורצי הדרך והלוחמים על בירת ישראל . המערכה על ירושלים הייתה אחת המכריעות במאבק האומה לחיים או למוות , לקיום או לחדלון , ונודע לה ערך אסטרטגי ומדיני ראשון במעלה , משום שירושלים הייתה ותהיה מקור חיותו של עם ישראל בכל שנות קיומו , בארץ ובגולה . ירושלים היא הלב שבלעדיו אין קיום לגוף "
בסיס האנדרטה עשוי מבטון שממנו מזנקים שבעה מוטות מפלדה אל חלד , אורכם 12 מטרים שנשענים על קבוצה נוספת של מוטות אנכיים נמוכים יותר , שמסמלים את הפריצה לירושלים ." האנדרטה היא הפשטה של רעיון הפריצה לירושלים והיא מביעה תנועה דינאמית של פריצה מעל מחסום בכיוון ירושלים " כדברי הפסלת נעמי הנריק .
למרגלות האנדרטה מונחת אבן גיר ועליה הכתובת " יד לפורצי הדרך לירושלים ולמגיניה : מלחמת הקוממיות תש"ח .והפסוק " למען ציון לא אחשה ולמען ירושלים לא אשקוט " ( ישעיהו סב,א)
האנדרטה הוקמה על גבעת משב שנמצאת מעל מחלף שורש ( צפונית לכביש מס' 1 ) , על הגבעה הזו שכן הכפר בערבי ח'רבת א-זנקולה שחרב במלחמת העצמאות , ממנו נותר שריד של בית אחד , ראש הגבעה מגיע ל 662 מטרים מעל פני הים וממנה תצפית מרהיבה על השפלה ומישור החוף . במלחמת העצמאות 1948 ירושלים הייתה במצור , והדרך לירושלים הייתה נתונה להתקפות של הערבים , רבים מלוחמי חי"ש ופלמ"ח נפלו בקרבות כשניסו לפרוץ את הדרך הנצורה לירושלים . בצד הדרך העולה משער הגיא לירושלים ניתן לראות שרידי משוריינים ומשאיות ממלחמת העצמאות , שהיו חלק מהשיירות שניסו להגיע לירושלים הנצורה ולשחררה .