" אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים "( ד"ר סוס )
עין לאמור – " מעיין האהבה "
עין לימון או עין למור – שיבוב השם עין לאמור
מידע כללי :
מה עוד ? הצעת מסלול לרכבי 4*4 או ג'יפים , נסיעה דרך יער קדושים ומערת בני ברית לאורך נחל כסלון לעין למון יציאה דרך הכפר עין רפה לצומת אבו גוש.
איך מגיעים ? נוסעים על כביש מס' 1 ( ת"א – ירושלים ) , במחלף עין חמד יוצאים ימינה , מגיעים לצומת ופונים שוב ימינה לכיוון הכפר עין רפא , נוסעים דרך בכפר עד לצומת T ופונים ימינה , ממשיכים בנסיעה ישר עד שמגיעים למזלג כבישים ליד המסגד , פונים ימינה וממשיכים בנסיעה ישר לקצה המערבי של הכפר , מתחברים לדרך עפר וכעבור כ- 100 מ' מצד ימין נמצאת רחבה גדולה מחנים שם את הרכב , מצד שמאל על צלע ההר נמצאת בריכת עין למון .
לבעלי רכבי שטח 4*4 , נוסעים על כביש 38 , שער הגיא – בית שמש , בצומת אשתאול פונים שמאלה ושוב שמאלה לדרך עפר המובילה לנחל כסלון , מתחברים לכביש אספלט שמוביל ליער הקדושים ולמערת בני ברית ,מגיעים לצומת T ופונים שמאלה לדרך עפר ממשיכים בנסיעה לאורך נחל כסלון ,עד פאתי הכפר עין רפא . מצד שמאל נמצאת חניה גדולה ורחבה , מחנים את הרכב , ממול על צלע ההר נמצאת בריכת עין למון .
סיפור מסלול – עד מלחמת העצמאות שכן במקום כפר ערבי שנקרא " עין אל עומור " , היום שרידי הכפר מכונים חירבת אל עומור , השם שובש ל " עין למור " ומוכר כיום בשמו " עין למון " . זקני הכפר הערבי עין רפא הסמוך למעיין מספרים כי שמו המקורי של המעיין היה עין למור , ובצרפתית " מעיין האהבה " .השם ניתן לו ע"י נזירים ונזירות שהיו נפגשים ליד המעיין , ודנים בעניינים העוסקים ברומו של עולם .מאוחר יותר נבנה מעל המעיין הכפר הערבי " עין אל עומור " או "עין למור " שנקרא ע"ש המעיין . " עין לימון " בעברית הוא שיבוש השם הקדום עין למור.
המעיין הוא סוג של ניקבה , תושבי המקום מצאו מערה קטנה שבה זרמו המים , כדי להגדיל את ספיקת המים הם הרחיבו את הנקב ,וחיברו אליה תעלה, דרכה זרמו המים אל בריכת אגירה .
בתוך מערה חצובה בסלע שגודלה 10*18 מ' ,נובע מעיין שמימיו זורמים בתוך ניקבה ותעלה שאורכה כ-10 מ' ונאגרים בבריכת אגירה רבועה שגודלה כ- 2*2 מ' ועומקה כ – 1 מ'. הבריכה וחלק מהשרידים שנמצאים באזור שייכים לתקופה הרומית ,מי המעיין שימשו להשקיית השדות המעובדות ששייכות לכפר הערבי עין רפא הסמוך.
הבריכה מלאה מים כל השנה, ובימים חמים מושכת אליה מטיילים רבים הנהנים מטבילה במים הקרירים.
הבריכה שאליה מתנקזים מי המעיין של עין לימון עברה לאחרונה שיפוץ שבוצע ע"י בוגרי וחניכי המכינה הקדם צבאית " בני ציון " , בשיתוף המועצה האזורית מטה יהודה ,והכפר עין רפא . עבודות השיפוץ של עין לימון נעשו לזכרה של ענבל יעקובוס , בת היישוב הסמוך נטף, שחלתה בנערותה ונפטרה ממחלת הסרטן.
תושבי הכפר הערבי עין רפא מספרים על אגדה העוברת מדור לדור הקשורה למעיין , והיא האגדה על שני הכדים- " לאשת ראש הכפר הזקנה היו שני כדים גדולים , אותם הייתה נושאת בקצות מקל התלוי על צווארה .כל יום הייתה הולכת לעין למון אשר ליד הכפר , לנוח בצל התאנה הגדולה ולהביא מים לביתה . הכד הימני היה סדוק במקצת והכד השמאלי היה שלם .כשהזקנה הייתה חוזרת הביתה מהמעיין עם הכדים המלאים , הכד הימני היה מטפטף לאורך השביל וכך היה בכל יום במשך שנים.הכד השמאלי היה גאה בעצמו שכן תמיד היה מצליח להכיל את כל המים בתוכו ולהשקות את כל תושבי הבית. לעומתו הכד הימני הסדוק התבייש בחוסר שלמותו בכך שאיבד כמחצית מתכולתו כל יום .
יום אחד בצל התאנה ליד המעיין , אחרי שנים של תחושת כישלון , פנה הכד הסדוק אל הזקנה ואמר לה : " אני מתבייש בעצמי , בגלל הסדק שבי המים נוזלים כל הדרך מהמעיין לביתך " , האישה הזקנה חייכה ואמרה –" האם הבחנת שבצד ימין של השביל יש ערוגת פרחים ובצד שמאל אין ? זה בגלל שתמיד ידעתי על הפגם שלך , לכן זרעתי זרעים בצד הדרך שלך , ובכל יום שבו חזרנו מהמעיין לבית , השקת אותם . בזכותך יכולתי לקטוף את הפרחים היפים הללו ולקשט את השולחן ."הוסיפה הזקנה בחיוך " לכולנו חסרונות שונים אבל בכל חיסרון יש יתרון ".
רקע על הישוב – הכפר הערבי עין ראפה
ממוקם כ- 10 ק"מ מערבית לירושלים , בוואדי שבין כביש מספר 1 ואבו גוש מצפון וצובה מדרום.הכפר נקרא על שם המעיין " עין ראפה " הנמצא במרכזו , בדומה למעיין עין לימון ( למור ) הסמוך . גם מקורו של השם " ראפה " הוא צרפתי , תושבי הכפר מספרים שבאחת מקבוצות הנזירים שפקדו את המקום , היה כומר בשם ראפה , הכומר אמר לתושבי הכפר , שאם יחפרו בנקודה מסוימת ימצאו נביעה . התושבים חפרו באותה נקודה ומצאו את הנביעה , שנקראה מאז " עין ראפה " על שם אותו כומר.
הכפר הוקם לאחר מלחמת העולם הראשונה ע"י שלושה אחים מהכפר סובא הסמוך שנכבש בשנת 1948 ובמקומו הוקם הקיבוץ צובה . תושבי עין ראפה ברחו מבתיהם בזמן מלחמת העצמאות אך חזרו עם תום המלחמה . ב1949 קיבלו תעודות זהות ואזרחות ישראלית . בשנת 1962 בקשו נציגי התושבים לקדם סלילת דרך גישה לכפר .( מתוך ויקיפדיה , האנציקלופדיה החופשית ) הכפר הערבי עין ראפה נמצא בתחום שטחה של המועצה האזורית מטה יהודה בהגדרת יישוב – יישוב כפרי אחר .
המלצות נוספות
לינה
אומנים