נורה מטבח מקומי
סיורי ליקוט וארוחות שף - ארועים פתוחים בהזמנה מראש או פרטיים בתאום.
"מתחת לעץ התות"- ערבי קיץ בגינה, עם תפריט מבוסס ליקוט וחקלאות מקומית, לצד תפריט מיינות אזור "יהודה"
נורית (נורה) הרץ - שפית ולקטית שגרה ופועלת בהרי יהודה. את השראתה היא מקבלת מהחורש הים התיכוני הגדל בסמוך לביתה, שם היא מלקטת לאורך כל השנה.
את המטבח המקומי נורה חוקרת ב-13 השנים האחרונות, בהם היא גם מדריכה סיורים קולינריים במזרח ירושלים, לצד קשריה עם החקלאים והבשלנים המקומיים מהכפרים הפלסטיניים השכנים.
המטבח של נורה מבוסס על ליקוט וחקלאות מקומית וחוגג את חומרי הגלם הטריים והנהדרים ביותר בעונה. מתוך מחויבות לקיימות וכבוד לאדמה, נורה יוצרת מנות שעושות כבוד למורשת האזור תוך אימוץ חדשנות ויצירתיות.
HI, I'm Nura. living at the foothills of Jerusalem. In this unique tour, we will become familiar with the local plants that grow in the Judean Hills since Biblical times (and before), and will learn how to use them as both medicine and food. We will pick from the variety of plants in the area and create a meal inspired by the food people have been eating here during ancient times.
The tour includes a field trip around Moshav Mata in the Judean hills and a review that connects us with past event and life style, as well as a field cooking class based on local plants. In this workshop, our chef will help us cook traditional dishes based on all the ingredients we foraged together.
A chef meal will include variety of local herbs combine in contemporary Judean kitchen.