בשונה מרוב יקבי קבוצת יהודה, יקב לטרון הוא ותיק מאוד, מעל למאה שנה, וגם הגדול ביותר בהיקפי הייצור שלו, קבוצת הנזירים שהקימה את מנזר לטרון (הידוע גם בשמו מנזר השתקנים) הגיעה לישראל בשנת 1890. על פי עקרונות מסדר התרפיסטים ותקנון בנדקטוס הקדוש אליו משתייכים הנזירים, עליהם לחיות מעבודות כפיים עצמאית, ללא תלות כלכלית בגורם חיצוני כלשהו, ואכן, הכרמים שנטעו באזור המנזר והיקב שנחצב בסלע ההר משמשים למטרה זו בדיוק, כך גם שמן הזית, סוגי החומץ השונים והברנדי המיוצרים במקום.
מיקום: מנזר לטרון.
היקף ייצור היין: 100 אלף בקבוקים בשנה.
הכי הכי: פינו נואר (אדום) מוסקט (לבן)
כשרות: אין
הביקור ביקב: בחצר החנות ובכנסייה, בתיאום מראש. במקום חנות יין.
מנהרה ארוכה שנחצבה מתחת לפני האדמה מחברת בין המנזר ובין היקב, ודרכה יוצאים הנזירים מידי יום לעבודה בו. שם בטמפרטורה קריה וקבועה של 20 – 18 מעלות נמצאים מיכלי התסיסה הגדולים ומאות החביות בהן מתיישן היין, רובו בסגנון צרפתי, בעבר אגב נבנו בתוך מרתף היינות מיכלי אבן עצומים בהם תוסס היין.
הנזיר לואי דלפאלם צרפתי במקור הגיע למנזר ב 2018 מתווה את דרך היין בו פוסעים הנזירים כבר עשרות שנים. יינן המנזר אדם קסיס התנדב בצעירותו ביקב בתקופות הבציר ורכש ידע רב בעזרת ייננים צרפתים. למד את הנושא לעומק בצ'ילה וחזר לייצר מגוון עצום של ייננות.
כאמור, היין עבור יוצריו במנזר לטרון הוא קודם כל הדרך ממנה מתפרנסים וחיים. היינות, כמו החיים במנזר נוצרים כחלק בלתי נפרד משלושת העקרונות המנחים את החיים בו: התפילה והקשר עם האל, התבוננות ועבודת הכפיים.
ואולם למרות חייהם הנזיריים, המסר המצטרף להכנת היין כמו גם לשתייתו, הוא כי רוב האנשים נחמדים יותר אחרי כוסית יין וכן כי יין ואוכל הוא צירוף משובח.
שטחי החקלאות של המנזר כוללים גם כ- 200 דונם של כרמים, בהם גדלים למעלה מ- 20 זנים של גפנים, הנבצרים כולם ידנית: קברנה סובניון, מרלו, שרדונה, סובניון בלאן, פינו נואר גרנאש, פינו גרי, מוסקט, אליקנט, ועוד. רוב יינות המנזר מיועדים לייצוא ובארץ ניתן לרכשם בחנות הצמודה למנזר ובתחנת הדלק הסמוכה.
לתיאום ביקור במנזר והיקב נא להתקשר: נייד-0525242147