דלג לתוכן העמוד
דלג לתוכן העמוד
קטגוריה
יקבים
כתובת
כפר אוריה
טלפון
מבצע משלוחים?
כן
משתתף בפסטיבל האוכל?
כן
פסטיבל האוכל
[אוכל, יין ושיכר מקומי]

יקב קדמא טעם המקרא

טעם המקרא ביין עכשיוי

יקב קדמא הינו יקב יחיד במינו בארץ המשחזר טכנולוגיות עתיקות בייצור היין. זהו סיפור של מסע שורשים של בעלת היקב. לאורך המסע נוצר חיבור בין נחלת המשפחה בכפר אוריה, ההיסטוריה רבת השנים של עשיית יין באזור שפלת יהודה, עם ארץ מולדתה – גרוזיה, ותולדות עשיית היין שם. לאורך מסע זה נחקרו שיטות עתיקות ליצור יין באזורינו שהיה ספק יין מרכזי בעולם העתיק וגובשה טכנולוגיה המשלבת שיטות אלה עם הייננית המודרנית.

 יקב משפחתי בשפלת יהודה

 יקב קדמא הוקם בשנת 2010 על ידי משפחת סלוצקין בכפר אוריה, בניהולה של לינה, אם המשפחה ובסיוע ושיתוף פעולה של כל בני המשפחה. משפחת סלוצקין התיישבה במושב כפר אוריה לפני 15 שנה ומאז חלמו בני הזוג שעבדו בחברות היטק לחדש את פעילות המשק ולהקים בו יקב ייחודי. ואכן בתחילת שנת 2010 עזבה לינה את עבודתה בהיטק והקימה את יקב קדמא. במקביל נטעה כרמים בחלקה החקלאית במטרה להשתמש בענבים אלה לייצור יינות היקב לכשיהיו מוכנים לבציר.

יקב קדמא נמצא באזור שבו גדלו כרמים ויוצר יין לפני אלפי שנים. כפר אוריה שוכן למעשה על חורבות ישוב קדום. בחפירות שנעשו מקום, נמצאו שרידים מהתקופה החשמונאית, הרומית והביזנטית. בחפירות שנערכו בדרך אל היקב נמצא בית מרחץ גדול ( כנראה ציבורי) מהתקופה הרומית המאוחרת, דבר המעיד על קיום ישוב יחסית גדול במקום. ליד היקב נמצאת גת עתיקה שנתגלתה במקום, זוהי רק אחת ממספר גתות שנמצאו בשטח המושב, מה שמעיד כי במקום גידלו ענבים ועשו יין בעת העתיקה.

עתיק וחדשני בעשיית היין

היקב משלב טכנולוגיות עתיקות עם ידע עדכני, ומחדש טכנולוגיות יצור יין שהיו נהוגות בארץ ישראל בעת העתיקה. הוא הוקם בעקבות מחקר מקיף שנעשה באתרים בעולם, בשיתוף פעולה עם פרופ' עמוס הדס ( מחבר הספר "הגפן והיין בארכיאולוגיה של ארץ ישראל"), ובייעוצו של ד'ר ארקדי פפיקיאן – מבכירי הייננים בארץ.

במהלך חיפוש שיטות היצור העתיקות הגענו למסקנה שכלי חרס גדולים שימשו להתססת יין באזורים שונים בעולם העתיק כמו גם באזורינו, שרידי השיטה נמצאו בארץ באפולוניה וביבנה ים. חיפוש אחר מקומות בהם עדיין מייצרים כלים אלה החזיר אותנו לגרוזיה,  הנחשבת אחד ממקורות הייננות העולמית.

כל יין עובר תסיסה והשריה בכדי חרס שהובאו מגרוזיה, שם עדיין קיימת המסורת של יצורם על ידי אומנים מקומיים. לאחר מסע חיפוש ארוך, הצליחה לינה לאתר את המקומות הבודדים בגרוזיה, שם עובדים עדיין כדרים בשיטות שעברו מדור לדור במשך אלפי שנים. הכדים מיוצרים בעבודת יד ועוברים שריפה במשרפה פתוחה, לאחר מכן הם עוברים תהליך של ציפוי בדונג דבורים בעודם חמים, הדונג נספג בנקבוביות החרס, דבר המקנה לכדים אטימות מושלמת ללא הפרדה בין הנוזל לחרס הטבעי

דונג הדבורים הנמצא בכדים, הינו חומר בעל תכונות אנטיספטיות טבעיות, דבר המגן על היין מפני בקטריות מזיקות, באופן טבעי ומקטין את הצורך בשימוש בחומרים כימיים.

צורתו המיוחדת של הכד משפיעה אף היא על טעמו של היין ועל התהליכים המתקיימים בו בתקופת התפתחות היין. ראשית, בגלל צורתם המיוחדת של הכדים, הכלי משחרר את חום התסיסה ומקרר את עצמו בצורה טבעית, דבר המייצר תנאים אופטימאליים לתסיסה הכוהלית. הצללת היין מתרחשת בצורה מהירה יותר, בכדים אלה היין מפריש את החומרים המוצקים והלא יציבים, לאחר התסיסה, במהירות הופך להיות צלול ונכנס לתהליך היישון בצורה טובה ובריאה יותר. המשקעים מצטברים בתחתיתו הקונית של הכד, שטח המגע בין הנוזלים והמוצקים קטן יותר מאשר בכלים המודרניים בעלי התחתית השטוחה, מה שמקטין באופן משמעותי את המיצוי הבלתי רצוי של המשקעים לתוך היין, לכן השפעתם של החומרים העפיצים, המרירים והירוקים, שמקורם  במשקעים, מורגשים הרבה פחות ביינות קדמא.

בשלב ראשון יובאו לארץ 20 כדים במפח כולל של 10,000 ליטר והם משמשים להשריה ולהתססה של היין. היין שוהה בכדים בכל השלבים החל בבציר ועד לסיום התסיסה המלולקטית ולאחר מכן מועבר לחביות עץ אלון צרפתי.

למרות שבטכנולוגיה המקורית הכדים קבורים באדמה, עקב הדרישות הסניטאריות של הטכנולוגיה המודרנית, והצורך לשמירה על טמפרטורה מדויקת, הוחלט לא לקבור את הכדים כפי שנעשה בגרוזיה אלא להעמידם בחלל החדר. לכן ביקב קדמא הכדים עומדים במעמדים מיוחדים שיצרנו מחביות ישנות, דבר המאפשר ניידות ויכולת תמרון לצורך ניקוי הכדים והעברתם לחדרי קירור.

 בבציר 2010 – הבציר הראשון ביקב  יוצרו יינות משלושה זני ענבים: קברנה סוביניון, פטיט ורדו, וסנג'ובזה.

למבקרים ביקב תינתן הזדמנות לטעום יין, לסייר ביקב וללמור על השיטה ליצור יין שאין כדוגמתה בארץ. הטועם מן היין יגלה כי שיטת התסיסה בכדים מוסיפה ליין טעמים וארומות ייחודיים.

 יקב ירוק בלב נוף מרהיב

יקב קדמא שם לעצמו למטרה את ההשתלבות בסביבה תוך מתן כבוד לטבע ולנוף המרהיב של העמק בו הוא נמצא. היקב בנוי בהתאם לעקרונות בניה ירוקה, הוא משתמש בחשמל סולארי המופק ממערכת המותקנת על הגג. כל המים האפורים ביקב נאספים במיכלי איסוף ומשמשים להשקיית הגינות שמסביב. המבנה בנוי מחומרים מבודדים השומרים על חום/קור בצורה אופטימאלית. הקיר הדרומי החשוף ביותר לקרינת שמש מכוסה ברשת וצמחיה מטפסת היוצרת הצללה ומונעת התחממות. כל החלונות ביקב פונים לכיוון צפון או מערב, דבר המונע חדירה של קרינה ישירה לתוך החלל הפנימי בשעות החמות של היממה.

 

אפשרויות לאירוח ביקב קדמא

מרכז המבקרים של היקב יכול לארח עד 100 איש בישיבה מסביב לשולחנות, יש אפשרות לקיים אירוח ברמות מחיר שונות בהתאם לצורך.

ניתן להרכיב תפריט אירוח בהתאם לצורך מתפריט היקב:

  • פלטת גבינות גורמה ( כוללת גבינות קשות וחצי קשות)
  • פלטת ירקות
  • טחינה   
  • זיתים
  • לבנה עם שמן זית
  • טפנד עגבניות
  • מבחר לחמים כפריים מאפה בית
  • סלט טברנה
  • סלט עגבניות שרי בפסטו
  • סלט פטרוזיליה עם חמוציות
  • פלטת גדים מעושנים
  • מגוון פשטדות
  • עלי גפן ממולאים
  • אנטיפסטי
  • שתיה חמה

המוצרים בהם אנו משתמשים הם חלביים וכשרים, אין ליקב תעודת כשרות, במקרה הצורך ניתן לספק אוכל מקייטרינג כשר עם תעודה.

יש אפשרות לקיים ארוחות חלביות או בשריות כשרות מספקים חיצוניים במקום לקבוצות של 40 איש ומעלה.

ניתן לשלב סיור וטעימות יין בכל ביקור

הסיור כולל:

  • סרט המתאר את השיטה המיוחדת בה נעשה יין ביקב קדמא ומספר בקצרה את סיפור הקמתו של היקב והמסע בעקבות הכדים לגאורגיה
  • הדרכה בנושא: "היין בעת העתיקה והיום, בארץ ובעולם" המתארת שיטות קדומות לעשיית יין והקשר בינן לבין מה שנעשה ביקב שלנו
  • ניתן לראות מקרוב את הכדים ואת הציוד המודרני ביקב כמו גם מספר מוצגים מעולם הייננות

הטעימה כוללת 4 יינות שונים במהלכה הסבר מפורט על כל אחד מהיינות.

החיוב יבוצע לפי מספר האנשים שהוזמן או לפי המספר שהוזמן או לפי מספר האנשים שהגיעו בפועל , הגבוהה מבין  השניים.

ביטול – 75% מערך האירוע עד 24 שעות ממועד האירוע.

נשמח לעמוד לשירותכם ,

לינה סלוצקין 054-9195156 – מנהלת היקב

מרכז המבקרים: 02-9927894

בקרבת מקום

החצר האורגנית

לינה
0.04 ק"מ

MASAEAT- פוד-טראק

אוכל
0.17 ק"מ

כפר אוריה – נופי אוריה

לינה
0.17 ק"מ

ציורי הקיר של אברהם אופק והחאן העתיק- מושב כפר אוריה

אמנים
0.27 ק"מ

בקתות לשקיעה

לינה
0.29 ק"מ

ארץ טובה

תיירות חקלאית
0.39 ק"מ

יקב שמשון ודלילה - חוות אחוזת החאן

יקבים
0.39 ק"מ

מאור מדמון- מוסיקה וקצב

אמנים
0.52 ק"מ

יקב גיזו

יקבים
1.27 ק"מ

אקזוטי-גן - מושב צלפון

תיירות חקלאית
1.51 ק"מ

סטודיו נמרוד עילם - עיצוב גופי תאורה

אמנים
1.54 ק"מ

סטודיו הראל- מרכז ללימודי צילום

אמנים
1.60 ק"מ

מבשלת פפו ויקב נבות

בירה, ליקרים ואלכוהול
1.62 ק"מ

יקב נבות – בצלפון

יקבים
1.63 ק"מ

סדנאות אפיה בקיבוץ הראל

אוכל
1.65 ק"מ

יקב קלו דה גת

יקבים
2.02 ק"מ

מנזר דיר ראפאת גבירתנו מלכת פלשתינה

מסלולי טיולים
2.09 ק"מ

יקב מוני

יקבים
2.12 ק"מ

דרך בורמה - פארק יצחק רבין

מסלולי טיולים
2.22 ק"מ

אורחן מצפה הראל – אירוח בדואי

אוכל ערבי
2.28 ק"מ

דרך הפסלים - טבע אומנות וסיפורי גבורה מהתנ\"ך

מסלולי טיולים
2.56 ק"מ

פטל ארץ - משק שגיא

תיירות חקלאית
2.74 ק"מ

חאן מילכה במושב תעוז

אטרקציות
2.91 ק"מ

מילכה מוזס שביט

מורי דרך
2.94 ק"מ

"אישלחם" מאפיית בוטיק במושב תעוז

אוכל
3.22 ק"מ

מסלול תל בטש

מסלולי טיולים
3.31 ק"מ

צימר פנינת הכפר – מושב תרום

לינה
3.52 ק"מ

אילה זיו - אמנות ומחזור - חנות גלריה

אמנים
3.52 ק"מ

יקב פאר

יקבים
3.84 ק"מ

מלון נווה שלום

לינה
3.85 ק"מ

סטודיו לוויטראז – שדמי שדה

אמנים
4.04 ק"מ

עיזה פזיזה - מחלבה - izapziza

אטרקציות
4.08 ק"מ

בין תימן לכורדיסטן יפה ורמי אלוני – בקוע 278

אוכל
4.08 ק"מ

מרכז המבקרים ואחאת אל-סלאם- נווה שלום

אטרקציות
4.08 ק"מ

שורק - בית הספר לעשיית יין

יקבים
4.09 ק"מ

The Charmer

אטרקציות
4.10 ק"מ

אייל שובל מורה דרך

מורי דרך
4.10 ק"מ

מעוז חביב

מורי דרך
4.10 ק"מ

היווניה שלי

אטרקציות
4.13 ק"מ

יקב שורק - קיבוץ נחשון

יקבים
4.13 ק"מ

גבעת הרקפות

מסלולי טיולים
4.14 ק"מ

יקב כרם ברק

יקבים
4.18 ק"מ

סיור והדרכה בקיבוץ צרעה

אטרקציות
4.20 ק"מ

קפה נחשון - פוד טראק בסמוך לקיבוץ

אוכל
4.20 ק"מ

הרצל חובב - מורה דרך מוסמך

מורי דרך
4.22 ק"מ

המטמון- מסע משפחתי חוויה שלא נגמרת

אטרקציות
4.23 ק"מ

יקב טפרברג

יקבים
4.27 ק"מ

יקב צרעה

יקבים
4.30 ק"מ

שבילים מסעדה ואירועים

אוכל
4.54 ק"מ

"שבלולים" – סטודיו גלריה

אמנים
4.63 ק"מ

Sparro - בית קפה

אוכל
4.70 ק"מ

מטיילים עם יאירו - מדריך טיולים ומורה דרך מוסמך - Tour Guide

מורי דרך
4.71 ק"מ

מסלול באר לימון

מסלולי טיולים
4.92 ק"מ

משק 42 - דיר עיזים ומשק חקלאי

אוכל
4.97 ק"מ