יקב קסטל הינו יקב משפחתי השוכן בהרי יהודה המקדמים את פני העולים לירושלים. ההיסטוריה, כמו גם הגתות העתיקות החצובות בסלע, מלמדות כי כבר בעבר הרחוק הייתה כאן דרך יין מקראית. הייתה זו האינטואיציה שהובילה את אלי בן זקן לטעת בשנת 1988 את חלקת הכרם הראשונה, ובכך להפוך לחלוץ האזור המחדש את המסורת העתיקה. מאז ועד היום, העיקרון המרכזי המלווה כל שלב ושלב ביצירה הוא איכות נטולת פשרות. על כך מעידים מיטב מבקרי היינות בארץ ובעולם. הכל התחיל לגמרי במקרה. אלי בן זקן עלה לארץ, עם משפחתו, בשנות ה- 70 ממילאנו. עם מעט הכסף שהיה בידו הוא קנה נחלה במושב ליד ירושלים ורצה להגשים חלום; להיות חקלאי בארץ ישראל. בנה לול ונטע בוסתן של פירות שונים. הכרם הראשון ניטע בשנת 1988, בסמוך לבית המשפחה וליקב, וזאת על פי מסורת צרפתית הנהוגה בבורדו ובבורגון, של נטיעת הגפנים בחלקות הסמוכות ליקב .
באביב 1995 מושקים 600 בקבוקים ראשונים, אלי נותן ליין את השם "גראנד וין". החברים התלהבו אולם אלי לא היה בטוח עדיין בטיב היין. בעזרת העיתונאית דליה פן-לרנר נשלח בקבוק אחד למנהלת בית המכירות סות'ביס שבלונדון. התגובה הנלהבת שנשלחה בחזרה, שכנעה את אלי לטעת עוד גפנים ולפתח את היקב. השם 'קסטל' ניתן לו על שם המצודה הצלבנית הנמצאת בסמוך. היקב המקורי שכן במשך למעלה משני עשורים ביישוב רמת רזיאל שבהרי יהודה, בשטח המשק המשפחתי. בספטמבר 2015 העביר היקב את מרכז פעילותו למשכנו החדש ביישוב יד השמונה, מעבר המסמל את המשכיות העשייה הבין-דורית של משפחת בן זקן. היקב המקורי ממשיך לפעול, אך הוא סגור למבקרים נכון ל-2016. כאשר נטע אלי את הכרם הראשון, ראה לנגד עיניו את ילדיו ונכדיו לוקחים חלק בחזון המשפחתי של יצירה בין דורית משותפת. כיום, שלושת ילדיו של אלי חולקים איתו את האהבה לתחום ומחזיקים בתפקידים שונים ביקב. כחלוצים בענף היין, מקורות ההשראה של היקב היו מדינות בעלות מסורת יין ארוכת שנים, ומבנה היקב החדש ביד השמונה, יחד עם הציוד החדשני שבו, משקפים זאת. ההשראה האירופאית מחד ותפיסת היקב כבית מאידך, יצרו מבנה המשתלב בהרמוניה בסביבה הטבעית בה הוא ממוקם, הרי יהודה וכרמי היקב הסובבים.
הכרמים נטועים בחלקות המכילות טרה רוסה, חרס ואבן גיר מנוקזת היטב, באדמות קיבוץ צובה ומעלה החמישה שבהרי יהודה, בגובה ממוצע של 750 מטרים. הגפנים גדלות בצפיפות רבה ומניבות יבולים קטנים ואיכותיים הנבצרים ידנית. השרדונה מאופיין בבוקה עשיר וחמאתי וחומציות מרעננת. טעמו מלא ועגול עם רמזים של פרי הדר, פרי טרופי לבן ושקדים קלויים. זהו יין מאוזן היטב, בעל סיומת ארוכה ובעלת נוכחות. היינות האדומים מופקים מענבי קברנה סוביניון, מרלו, פטי ורדו, קברנה פרנק ומלבק. הם בעלי ניחוח מרוכז ומורכב, מרקם משיי, עשיר וטעמי פירות יער ותבלינים. אלה יינות עם טאנינים רכים אך מוחשיים בעלי סיומת ארוכה, חלקה ונקייה. יינות אלו מתיישנים בחביות עץ אלון צרפתיות מובחרות לתקופות של עד עשרים חודשים. הם מתאימים ליישון ויגיעו לשיאם תוך מספר שנים אחרי יציאתם לשוק. הרוזה הינו בלנד של ענבי מרלו, מלבק וקברנה פרנק, שנבצרו טרם הבשלתם המלאה. זהו יין מרענן וקליל אך עם נוכחות מרשימה.
סדרת ה-LaVie הנה פרי רצון רב שנים לייצר יינות איכות צעירים ונגישים. הלבן הינו בלנד של ענבי סוביניון בלאן, שרדונה ויוניה וגוורצטרמינר, צבעו זהוב עדין. היין רענן ובעל גוף וסיומת עשירה. האדום הינו בלנד של ענבי קברנה סוביניון, מרלו, סירה ופטי ורדו. לאחר תסיסה ושהייה קצרה בחביות, היין המשיך לגדול כשנה במיכלי בטון. זהו יין פירותי, צעיר ורענן.
מזה שנים רבות יינות היקב נמצאים בראש רשימת יינות האיכות הישראלים, זוכים להצלחה וקוצרים שבחים בחו"ל. היינות מיוצאים ללמעלה מ-20 מדינות ברחבי העולם, בהן ארה"ב, שוויץ, צרפת, אנגליה ויפן.
יינות היקב כשרים
יקב קסטל
יד השמונה
הרי יהודה 9089500
טל. 5358555 – 02
פקס. 5700995 – 02
דוא"ל: [email protected]
אתר: www.castel.co.il
הביקורים ביקב בתיאום מראש בלבד