אתר לאומי הקסטל שוכן בפאתי היישוב מבשרת ציון שבהרי ירושלים, הקסטל הוכרז כאתר לאומי, בשטח 150 דונם , בשנת 1980.
האתר מנציח את המורשת שהתגבשה בקרב על הדרך לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות, והוא אתר הנצחה ללוחמי חטיבת הראל וגדוד מוריה של חטיבת עציוני.
אתר לאומי הקסטל עבר בשנה האחרונה שינוי משמעותי במטרה להמחיש את סיפור הקרבות של מלחמת העצמאות לבאים בשעריו.
האתר מציע כעת למבקריו חוויה אינטראקטיבית (ODT) ופעילה הממחישה את הערכים שעמדו בבסיס הקרבות.
בין תחנות האתר צועדים המבקרים בשביל נופי המאפשר להם ליהנות מהסביבה הטבעית ומעוצמת הנוף של מבואות ירושלים ולהתבונן בזירת התרחשותם של הקרבות בדרך אל העיר.
ארבע תחנות המסלול שבאתר ממחישות ארבעה ערכי יסוד שבאו לידי ביטוי בעת הקרבות, ערכים שחלקם מוטמעים כיום בצבא ההגנה לישראל: נחישות, רעות, מנהיגות ואמינות.
אלפי מבקרים ביקרו ונהנו באתר בשנה האחרונה. מוזמנים לקחת חלק מחוויה זו!
להורדת עלון הסבר על אתר לאומי הקסטל לחץ כאן
סרטון: עמדת הפתיחה לסיור היא מתחם מקורה בפרגולה ובו מוקרן סרטון מבוא (אורכו כשלוש דקות). המתחם נגיש לאנשים עם מוגבלויות.
תעלות קשר: השביל לראש ההר עובר בתעלות קשר. התעלות נחצבו לאחר מלחמת העצמאות שכן עד מלחמת ששת הימים היה הקסטל מעין מוצב, והוא המשיך לשמש עמדה להגנה על הדרך לירושלים מפני התקפה ירדנית אפשרית.
תחנות פעילות קבוצתית להמחשת ערכים כגון רעות, מנהיגות, נחישות ואמינות.
בית המוכתר: הנקודה הגבוהה בקסטל – נקודת תצפית מרהיבה על הרי ירושלים ואתר הנצחה, שבו חרוטים על סלע שמות הנופלים בקרבות הקסטל.
מצפור פייט: נקודת תצפית בראש הדרך הנופית, מעניקה מבט על המרחב המערבי והצפוני של הרי ירושלים.
בור המים: בור עתיק. על דפנותיו נותרו סימני טיח וחלקים של בית בד. בבור מוקרן מיצג הקרב – סרטון באורך 11 דקות המתאר את קרב הקסטל.
דרך נופית: מבית המוכתר לרחבת החניה יורד במדרון שביל נוף עשיר בצמחיית בור. ליד השביל הוכשרה פינת התרגעות בצלו הנדיב של אלון מצוי.
חניון לילה : במקום מופעל חניון לילה עד ל-200 מטיילים.
איך מגיעים : אתר לאומי הקסטל שוכן בפאתי היישוב מבשרת ציון שבהרי ירושלים. הגישה לאתר היא מכביש תל אביב-ירושלים (כביש 1). לבאים ממחלף הראל, יש לפנות ימינה לרחוב רחבת העצמאות. לאחר מבנה המועצה (משמאל) יש לפנות ימינה ברחוב ללא שם ולהמשיך עד שער הכניסה לאתר. הפנייה ימינה משולטת.
ניתן להזמין הדרכות:
"שביל הערכים" משחק חווייתי מלמד.
"סיור עששיות בתעלות הקשר".
שעות פתיחה : הכניסה נסגרת שעה לפני השעות הרשומות
שעון קיץ:
בימים א'-ה' ושבת 9:00-18:00.
בימי שישי וערבי חג 8:00-16:00
באוגוסט בימי חמישי עד 19:00
בנוסף במהלך יולי אוגוסט מתקיימים סיורים ללא תשלום בימי רביעי בשעה 17:00.
שעון חורף:
בימים א'-ה' ושבת 8:00-16:00.
בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00
בערב ראש השנה, ערב יום כיפור וערב פסח: 8:00 - 13:00
קבוצות: יש להזמין ביקור מראש בטלפון : 02-5955012
עלות כניסה
סוג | מחיר |
---|---|
מבוגר | 22.00 ש"ח |
ילד | 9.00 ש"ח |
מבוגר בקבוצה | 19.00 ש"ח |
ילד בקבוצה | 8.00 ש"ח |
סטודנט | 19.00 ש"ח |
אזרח ותיק | 11.00 ש"ח |
נגישות : התאמות הקיימות היום לנגישות אנשים עם מוגבלות באתר הקסטל:
אתר לאומי הקסטל שוכן בראש הר מעוז (779 מ') המתנשא מעל חלקו המזרחי של היישוב מבשרת ציון. ההר הוא חלק משלוחה הררית המשתרעת מאזור הכפר בית סוריק עד הר חרת והר צובה.
השלוחה תחומה בנחל כסלון מצפון וממערב, בנחל לוז מצפון-מזרח ובנחל שורק מדרום. גבעת הקסטל היא הנקודה הגבוהה ביותר בסביבתה הקרובה וכבר בתקופה הרומית חלשה על תוואי הדרך לירושלים. היום סלול בתוואי זה כביש מספר 1.
יש המזהים את הקסטל עם הר עֶפְרוֹן שבגבול השבטים יהודה ובנימין (יהושע ט"ו 9). מקור השם במילה הרומית קסטלום, שפירושה מבצר, ובאתר אכן התגלו שרידים מהתקופה הרומית.
בימים ההם עברה למרגלות הקסטל הדרך מאמאוס שבעמק איילון לירושלים. מהקסטל ירדה הדרך בעקלתון המכונה "שבע האחיות" (כיום במבשרת ציון) למוצא, וטיפסה לירושלים ב"מעלה הרומאים" (בשולי הר המנוחות).
במאה ה-12 בנו הצלבנים בהר מבצר בשם קסטלום בלוּואר (בצרפתית: מבצר יפה נוף). המבצר היה חוליה בשרשרת ביצורים שהוקמו בהרי ירושלים. לימים נבנה כאן כפר ערבי קטן והוא שימר את שמו הרומי הקדום של המקום – הקסטל.
ב-29 בנובמבר 1947 התקבלה בעצרת הכללית של האומות המאוחדות תכנית לחלוקתה של ארץ ישראל. הערבים דחו אותה ובעקבות דחייתם פרצה מלחמת העצמאות.
בשלביה הראשונים התנהלה המלחמה כמלחמת אזרחים. הערבים התמקדו בניתוק הדרכים ליישובים העבריים, והיהודים ניסו לפרוץ את הסגר בשיירות של משאיות ובאוטובוסים משוריינים "סנדוויצ'ים" .
עד מרס 1948 נהרגו 1,200 יהודים, כמחציתם אזרחים. היהודים הבינו שעליהם לשנות אסטרטגיה. ב-3 באפריל 1948, לאחר שהגיע משלוח נשק גדול מצ'כוסלובקיה, יצא כוח עברי למתקפה הראשונה במבצע "נחשון".
כוח חטיבתי שמנה 1,500 לוחמים תפס שטחים בדרך לירושלים כדי להשיג הכרעה בחזית זו. קרב הקסטל שייך למערכה זו, שבסופה נפרץ המצור על ירושלים.
עד ה-3 באפריל היה הקסטל בידי הערבים. ביום זה יצא מקריית ענבים כוח פלמ"ח בפיקודו של אליהו סלע ("רעננה") וכבש את הכפר כמעט ללא התנגדות.
לאחר הכיבוש עבר המקום לידי לוחמי גדוד מוריה, אך מאות ערבים המשיכו לתקוף את הקסטל ללא הרף.
בשחר ה-8 באפריל התקרב לעמדה עבד אל-קאדר אל-חוסייני, מפקד הגזרה הערבי. השומר הבחין בו והרגו, מבלי לדעת במי פגע. בשעה עשר בבוקר פתחו הערבים במתקפה נרחבת על לוחמי גדוד מוריה התשושים.
בצהריים יצא כוח תגבורת מקריית ענבים בפיקודו של נחום אריאלי, אך כשהגיע למקום הקסטל כבר נכבש ולא נותר אלא לארגן את הנסיגה.
שמעון אלפסי, סגנו של אריאלי, פקד: "הטוראים ייסוגו והמפקדים יישארו לחפות". כל אנשי הפלמ"ח שנשארו לחפות על חבריהם וכל אנשי התגבורת שעלו להר נהרגו. מן הנסוגים נותרו בחיים רק ארבעה.
למחרת, ב-9 באפריל, עלה לקסטל כוח פלמ"ח בפיקודו של סלע ומצא את המקום ריק מלוחמים ערבים. רובם יצאו להשתתף בהלוויית מפקדם הנערץ. הקסטל נשאר בידי הלוחמים העבריים.
בקרבות הקסטל נהרגו 18 אנשי פלמ"ח ו-31 לוחמי חי"ש (חיל שדה). עשרות נפצעו. כיבוש ההר הבטיח שליטה על חלקו המזרחי של הכביש לירושלים והוא גם מסמל שינוי אסטרטגי במאבק של היישוב העברי:
לא עוד ניסיונות לפרוץ את המצור הערבי בשיירות אלא יזמה התקפית וכיבוש שטחים כדי לבסס שליטה של כוחות עבריים בדרך לירושלים. הקסטל היה הכפר הערבי הראשון שנכבש במלחמת העצמאות.
אתר הקסטל מספר את סיפור פריצת הדרך לירושלים בשנת 1948. הסיפור המודרך במעלה 'שביל הערכים' משלב את ארבעת התחנות של הלמידה ההתנסותית, סרטון הפתיחה והמיצג בבור המים. המסלול עובק דרך תעלת הקשר, הבונקרים התת קרקעיים וכולל תצפית מעל בית המוכתר.
שימו לב כי עקב הנחיות התו הסגול הכניסה לבור המים ומיצג הקרב סגורה זמנית
משך הסיור כשעה, יש להגיע לאתר כ-10 דקות לפני שעת ההזמנה
שימו לב כי עקב הנחיות התו הסגול הכניסה לבור המים ומיצג הקרב סגורה זמנית
משך הסיור כשעתיים יש להגיע לאתר כ- 30 דקות לפני שעת ההזמנת
שימו לב כי עקב הנחיות התו הסגול הכניסה לבור המים ומיצג הקרב סגורה זמנית